Ελληνικά
English

Παραδοσιακά κτίρια

Στη Νάουσα τα παλιά σπίτια σχηματίζουν κάποιες πιο συγκροτημένες ομάδες, που εντοπίζονται στις γειτονιές «Αλώνια», μια λαϊκή περιοχή κατοικίας, και «Πουλιάνα» και «Μπατάνια», όπου βρίσκουμε κτίρια πιο αστικού χαρακτήρα και γενικά μεγαλύτερα. Κάποια διαθέτουν ιδιαίτερους χώρους επαγγελματικής- χειροτεχνικής δραστηριότητας (μύλοι, υδροκόπανοι, σησαμελαιοτριβεία, κλπ) καθώς και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους.

Από τους ενοριακούς ναούς της πόλης οι δύο (Αγ. Γεώργιος και Παναγία) χρονολογούνται από τον 19ο αι., ενώ οι υπόλοιποι είναι νεότεροι, που αντικατέστησαν παλιότερα κτίρια. Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, τρίκλιτη βασιλική με μεταγενέστερο τρούλο, είναι κατάγραπτος με τοιχογραφίες σε όλες τις επιφάνειες ενώ το τέμπλο του κοσμούν δέκα μεγάλες φορητές εικόνες.  Ο ναός της Παναγίας, τρίκλιτη βασιλική κι αυτός, διαθέτει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και οροφή με μεγάλα περίτεχνα φατνώματα. Τέλος, ο ναός του Τιμίου Προδρόμου (Μικρός Πρόδρομος), που δεν είναι ενοριακός αλλά μετόχι του ομώνυμου μοναστηριού, χτίστηκε το 1715 και είναι το μοναδικό μνημείο της πόλης, που κατά την παράδοση σώθηκε από το χαλασμό του 1822, και ξεχωρίζει για τον υπερυψωμένο πρόναο, το ξύλινο τέμπλο και τις παλιότερες εικόνες του.

Μερικά ακόμη σημαντικά, αλλά μεμονωμένα παλιά δημόσια κτίρια, τα περισσότερα των αρχών του 20ου αι., υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη.  Ως τέτοια καταγράφονται τα σχολικά κτίρια που στεγάζουν σήμερα το 1ο και 2ο Δημοτικά σχολεία, το 3ο Δημοτικό σχολείο («Γαλάκεια», όπου δίπλα βρίσκεται και ο μικρός ναός του πολιούχου της Νάουσας Οσίου Θεοφάνη ), το 4ο Δημοτικό σχολείο («Σεφέρτζειο») και το «Λάπειο» Γυμνάσιο, τα περισσότερα κατασκευασμένα με δωρεές πλουσίων ομογενών. Ακόμα, το Καμπαναριό του Αγ. Γεωργίου (1869), ο Πύργος του Ρολογιού (1895), το Καμπαναριό της Μεταμόρφωσης (1912) και το μικρότερο καμπαναριό της Υπαπαντής (1915), κατασκευασμένα από λαξευτό πωρόλιθο, καθώς και οι τέσσερις πανύψηλες, κυκλικής διατομής, καμινάδες των εργοστασίων, κατασκευασμένες από εμφανείς οπτόπλινθους.

Το θαυμάσιο δημοτικό πάρκο, με τις λίμνες και τα βαθύσκιωτα δρομάκια του, συνδέεται, μέσω των πεζοδρόμων στις όχθες της Αράπιτσας, με τον χώρο της θυσίας των Ναουσαίων γυναικών το 1822, το μεγάλο καταρράκτη των Στουμπάνων. Στη διαδρομή αυτή ο επισκέπτης συναντά τα παλιά εργαστήρια και εργοστάσια που δυστυχώς έπαψαν να λειτουργούν και τα απομεινάρια τους, μνημεία πια της βιομηχανικής ιστορίας της πατρίδας μας, περιμένουν τις νέες χρήσεις που θα τα επανεντάξουν στη ζωή της πόλης.