Ελληνικά
English

Μουσείο Οίνου και Αμπέλου

Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας και η Ένωση Οινοπαραγωγών των Αμπελώνων της Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της πολύχρονης συνεργασίας τους, διέγνωσαν την ανάγκη ίδρυσης ενός κεντρικού μουσείου για τη σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή της Νάουσας.

Το Μουσείο Αμπέλου και Οίνου της Νάουσας παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας από τον 17o αιώνα ως τις μέρες μας.

Στόχος του μουσείου είναι να παρουσιάσει τη σημαντική θέση της αμπελουργίας και οινοποιίας στη Νάουσα, την εξέλιξή της στο χρόνο και την ομαλή μετάβαση από την παραδοσιακή στη σύγχρονη μορφή της.

Ο χαρακτήρας του μουσείου είναι εκπαιδευτικός. Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το κρασί και ειδικότερα για το κρασί της Νάουσας. Τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι όλα παλιά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής από την περιοχή της Νάουσας. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των σύγχρονων οργανωμένων οινοποιείων της περιοχής, παρέχοντας στον επισκέπτη μια σαφή εικόνα για τη σημασία της σύγχρονης αμπελοοινικής δραστηριότητας στη Νάουσα.

Το Μουσείο ανήκει στον ΔΗ.Π.Ο.Ν. και στεγάζεται στο ισόγειο του παραδοσιακού κτιρίου Ιωάννου Μπουτάρη- το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της Νάουσας (1908).

Χρηματοδοτήθηκε από την Κοινοτική Πρωτοβουλία Leader II , τον ΔΗ.Π.Ο.Ν. και το Ίδρυμα Στέλιου και Φανής Μπουτάρη.

 

Μουσείο Οίνου και Αμπέλου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Χατζημαλούση 17